Badania archeologiczne przeprowadzone przez Generoso Urciuoli (Centrum Badań Pietre) oraz Martę Berogno (Muzeum Egipskie w Turynie) zostały zaprezentowane w ich najnowszej publikacji, która mówi o Ostatniej Wieczerzy w nietypowy sposób – badacze skupili się na jadłospisie oraz sposobach konsumpcji. Ich dochodzenie w sprawie kuchni palestyńskiej w czasach Chrystusa ukazuje, że oprócz niekwaszonego chleba i wina, uczestnicy Ostatniej Wieczerzy jedli najprawdopodobniej również gulasz z fasolą (czulent), mięso jagnięce, tzir, czyli jeden z rodzajów garum – typowego rzymskiego sosu rybnego, oliwki, gorzkie zioła oraz daktyle. Materiał zebrany przez badaczy był wystarczający, aby archeolodzy mogli określić, jakie były typowe nawyki żywieniowe w Jerozolimie na początku I wieku. Przykładowo, udowodniono, że Ostatnia Wieczerza nie odbywała się przy zwykłym, prostokątnym stole. “W tym czasie w Palestynie jedzenie podawano na niskich stołach, siedząc na ułożonych na podłodze poduszkach i dywanach” . I oczywiście, zamiast siedzieć po jednej stronie stołu, jak jest to ilustrowane na obrazach, Jezus wraz z apostołami najprawdopodobniej przestrzegali zasad ówczesnej etykiety, według której najważniejsi goście byli po prawej lub po lewej stronie głównej osoby. “Ewangelia według św. Jana podkreśla, że Judasz siedział bardzo blisko Jezusa, prawdopodobnie po jego lewej stronie. Czytamy przecież, że Judasz jadł chleb zamoczony w talerzu Jezusa, zgodnie ze zwyczajem dzielenia się jedzeniem ze wspólnych naczyń”
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis