Boże Narodzenie na świecie

Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na świątecznych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata! Nie od dziś wiadomo, że podstawowymi atrakcjami bożonarodzeniowymi dla dzieci są: święty Mikołaj oraz pyszności, które jemy tylko raz w roku. W Meksyku i Wenezueli funkcjonuje nawet specjalny zwyczaj, zwany piniata. Zabawa, w której biorą udział głównie najmłodsi, polega na zrzuceniu i rozbiciu specjalnej kuli wypełnionej słodyczami. Uczestnicy starają się zebrać, jak najwięcej smakołyków. Świąteczne wypieki oznaczają najczęściej specjalne ciasta, które zostają przygotowane wyłącznie na tę okazję lub ich nazwa nawiązuje do tradycji Bożego Narodzenia. Na Węgrzech, już od XIX w. podstawową potrawą przygotowywaną na święta Bożego Narodzenia jest szaloncukor – specjalne ciasto, którego głównymi składnikami mogą być różne odmiany orzechów. Z kolei, świąteczny Półwysep Apeniński od lat zostaje opanowany przez panettone – specjalne ciasto, którego niezbędnym składnikiem są bakalie. Włosi chętnie eksperymentują podczas przygotowywania wypieków, dlatego panettone zawiera często nie tylko rodzynki, ale również figi i orzechy.

W wielu krajach istnieją specjalne zasady, które powinny obowiązywać przy bożonarodzeniowym stole np. ściśle określona liczba osób spożywająca kolację wigilijną, konieczność przygotowania specjalnego miejsca dla niespodziewanego gościa, wspólne kolędowanie, modlitwa przed posiłkiem oraz ilość i jakość przygotowanych posiłków. W Polsce, na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, których koniecznie trzeba spróbować. Należą do nich m. in.: smażony karp, kompot z suszonych owoców, kapusta z grochem, czy ryba po grecku. Jakie zwyczaje kulinarne panują w innych miejscach świata? W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, na stołach króluje kurczak z żurawiną lub z sosem przygotowanym na bazie tych owoców. Ciekawe rozwiązanie kulinarne proponują mieszkańcy Indii, którzy rokrocznie spożywają specjalnie przygotowany ryż z dodatkiem orzechów nerkowca i winogron. W Chile popularne są wypieki chleba zawierającego rodzynki i migdały, natomiast w Kolumbii nie może zabraknąć polędwicy drobiowej polanej sosem z ananasa i śliwki.

Podziel się ...

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*